Tunnettu persoona Kemppinen hämmentää tätä vanhaa keittoa tietoisena tekonsa seurauksista. Olen tullut samaan ajatukseen kielitieteen diletanttisesta lähestymistavasta ja siksi pitäydyn havaintoihin ja niistä johdettuihin päätelmiin oman alani akateemisen haudanryöstelyn ja ojankaivuun syrjäkunnalta.

Lappi ja Lappalainen, syrjäseutujen väkeäkö? Kyllä vain, tämä tulkinta näyttää arkeologisen materiaalin valossa todennäköisimmältä määritelmältä. Arkeologisessa materiaalissa Oulujoen vesistön eteläpuolisella osalla Suomenniemeä kautta kivi-, pronssi- ja rautakausien ei ole ainakaan allekirjoittaneen tihrusilmin havaittavissa sellaista kompleksia, jonka voisi liittää pohjoisessa - Saamelaisten nykyisellä ja historiallisella asuma-alueella - tavattaviin arkeologisiin löytökomplekseihin. Ihan tarkalleen ei kuitenkaan näin!  ;-)

Neoliittisen kivikauden varhaisemmassa vaiheessa Suomen alueella kehittyy - ilmeisesti itäisistä impulseista -  pyyntikulttuuri jonka valmistamaa keramiikkaa kutsutaan alan kirjallisuudessa Säräisniemen vaihe I keramiikaksi Vaalan Säräisniemen tunnetun asuinpaikan mukaan. Tämän Sär I -keramiikkan käyttöalue on hyvin laaja ja suurelta osin päällekkäinen Varhaisen ja Tyypillisen Kampakeramiikan kanssa. Se poikkeaa kuitenkin selkeästi "valtavirrasta" ja sen käyttöalueen pohjoisraja ulottuu hyvin korkealle pohjoiseen, aivan Ruijaan asti.

Kun nyt minua viisaammat yleisesti arvelevat, että Kampakeraaminen kulttuurien hyöky - sisältäen em. Sär I -ryhmän - edustaa Sugrien kulttuurista ekspansiota lähtöseuduilta Volgan varsilta Läänemeren rannoille, voisiko tässä piillä saamelaisen kulttuurin suomalais-ugrilaisen kielen alkujuuri? Tyhjähän kalottialue ei väestä ollut silloinkaan, kun nämä savinäpit sinne saapuivat. Sinne Aiempien Verkonpaikkaajien Pohjoisen Haaran joukkoon he ilmeisen luontevasti solahtivat, olivathan he kaikki elinkeinoltaan "lappalaisia". Tämä täytyy pitää mielessä: Nykyisen Suomen alueella asui mannerjään sulamisesta lähtien vain pyyntielinkeinoilla elävää väestöä - "lappalaisia" - aina niihin tarunomaisiin aikoihin asti, kun ensimmäiset viljanjyvät kylvettiin tähän karkeaan kamaraan.

Nämä Aiemmat Verkonpaikkaajat istuskelivat myös SAIMAAN ja KEITELEEN rannoilla (heidän kielestään säilyneitä nimiä, tiämmä) kun itäiset tulokkaat saapuivat savikoreineen. Jäikö heistä meihin EU-suomalaisiin muuta kuin pari sanaa kieleen ja melkoinen rontti geenejä, jotka liittävät fyysisen alkuperämme länsieurooppaan, sen varhaiseen valtaväestöön?